Telefon
Facebook
WhatsApp
İnstagram
Kuyu Temel

Kuyu Temel

Bursa Kuyu Temel, yapı yüklerinin güvenli şekilde zemine aktarımını yapan yapı elemanıdır. Temeller, kolon, perde, taşıyıcı duvar gibi düşey taşıyıcılardan oluşur. Betonarme temeller, çelik, ahşap gibi yapıların temellerinde de kullanılabilir.
Kuyu temel derin kazı öncesi çevre komşu bitişik nizamdaki parsel ve yol, toprak kaymasında doğacak can ve mal kaybını önlemek için el ve el aletleri ile Ahşap maden direkleri ile tahkimat yapılarak 25m-30m derinliklerine kadar uygulanan genelde bitişik nizam parsellerde yer kaybını önlemek için yapılan yönteme Kuyu temel denir.

Son zamanlarda özellikle kentsel dönüşüm projelerinin vazgeçilmezi olan kuyu temel, iksa yöntemlerinden biridir.
Genel olarak bitişik yapılarda ve derin kazı gerektiren yapılarda kazı emniyeti sağlamak ve alandan maxımum fayda sağlamak için uygulanan bir yöntemdir.
Kuyu temelde kazı el işçiliği ile titiz bir şekilde gerçekleştirilir. Gerekli statik denge ise karaçam yarım ve çeyrek tomruk ahşaplar ile kurulur.
 Yapımızın ±0.0 kotu ile temel altı kotu uzunluğunda 3mx2m, 3mx1.5m genişliklere sahip kuyularla çalışma alanı oluşturulur ve yapının dışa bakan tarafları perde ile emniyete alınır. Daha sonra da sahada hafriyat çalışmaları başlatılır.
Artılarından bir tanesi diğer iksa yöntemlerine göre daha ekonomik olmasıdır.
Yeraltı suyunun fazla olmadığı sert zeminler en uygun uygulama yeridir. Zemine göre 20 ila 30 m. derinliğe kadar uygulanabilir.

 

Sonraki
Mimari Proje

Bize Soru Sorun

Bizimle iletişime geçmek ve soru sormak için iletişim butonuna tıklayınız.

İLETİŞİM